Ett "lagom" julbord
0kommentarer
¤ 4 sorters kallskuret (kalkon, rostbiff, pastrami, italiensk salami)
¤ Julskinka, senap
¤ Kallrökt lax
¤ 2 "mumsiga" röror
¤ Ägghalvor med kräftstjärtar & dill
¤ Julcoleslaw
¤ Köttbullar
¤ Rödbetssallad
¤ Janssons frestelse
¤ Rödkål
¤ Brysselkål
¤ Potatis
¤ Bröd & smör
¤ Julmust & öl
Sen kommer vi frossa i ost, kex, godis, nötter frukt & glögg vid brasan framför TV:n.
Låter som en ganska bra jul va?
KRYDDIGA JULKÖTTBULLAR
En aning kryddpeppar gör köttbullarna extra "juliga". Grädde & ströbröd blandas direkt i färsen & får svälla däri. På så sätt får man en fast smet som inte kladdar när man ska rulla dem.
1 st | gul lök |
1 msk | smör |
1 kg | nötfärs, ca 10 % fett |
1 st | ägg |
2 msk | dijonsenap |
1 msk | salt |
1 tsk | vitpeppar, nymald |
1 tsk | fyra peppar, malda eller finstötta (svart-, grön-, rosé-, & kryddpeppar) |
½ tsk | spiskummin, mald |
2 msk | farinsocker |
2 msk | ströbröd |
½ dl | grädde |
3 msk | smör, till stekning |
Finhacka löken och fräs den lätt i smör så att vattnet avdunstar. Låt löken svalna.
Blanda köttfärs, ägg, senap, salt, peppar, spiskummin, brun farin, ströbröd & grädde.
Rulla riktigt små köttbullar. Blöt händerna med lite kallt vatten om smeten fastnar. Lägg köttbullarna på en vattensköljd skärbräda.
Bryn smör i en stekpanna, gärna gjutjärn. Provstek en köttbulle & smaka av.
Bryn ca 20 köttbullar åt gången på hög värme i smör i stekpannan. Låt dem eftersteka på medeltemperatur en kort stund.
Köttbullar som Monika Ahlberg hittade på till den franska tidningen Le Figaro.
KÖTTBULLAR MED CHÉVRE
4 msk ströbröd
2 1/2 dl vispgrädde
3 msk smörfräst gul fint hackad lök
3 hg nötfärs
1 hg kalvfärs
75 g chévre
Salt & nymald vitpeppar
Smör till stekning
Häll grädden över ströbrödet & låt svälla i 10 minuter. Fräs löken under tiden.
Blanda ner färsen, löken & chévren. Rör om ordentligt så att osten fördelar sig jämt. Smaka av med salt & peppar.
Forma med vattensköljda händer bullar av färsen. Bryn smöret i en stekpanna & lägg ner köttbullarna. Vänd runt bullarna så de får en fin yta runt om. Sänk värmen & låt de eftersteka under lock i 5-10 minuter.
Kommentera