Ett "lagom" julbord

0kommentarer

I år kommer många i vår familj äta julbord under december.  Dessutom är det några som arbetar i kök & de är inte så sugna på ett stort julbord. Därför har vi "bantat" ner julbordet till följande. Sillen har vi skippat helt....

¤ 4 sorters kallskuret (kalkon, rostbiff, pastrami, italiensk salami)

¤ Julskinka, senap

¤ Kallrökt lax

¤ 2 "mumsiga" röror

¤ Ägghalvor med kräftstjärtar & dill

¤ Julcoleslaw

¤ Köttbullar
¤ Rödbetssallad

¤ Janssons frestelse

¤ Rödkål

¤ Brysselkål
¤ Potatis

¤ Bröd & smör

¤ Julmust & öl

Sen kommer vi frossa i ost, kex, godis, nötter frukt & glögg vid brasan framför TV:n.
Låter som en ganska bra jul va?





KRYDDIGA JULKÖTTBULLAR


En aning kryddpeppar gör köttbullarna extra "juliga". Grädde & ströbröd blandas direkt i färsen & får svälla däri. På så sätt får man en fast smet som inte kladdar när man ska rulla dem.



1 st

gul lök

1 msk

smör

1 kg

nötfärs, ca 10 % fett

1 st

ägg

2 msk

dijonsenap

1 msk

salt

1 tsk

vitpeppar, nymald

1 tsk

fyra peppar, malda eller finstötta (svart-, grön-, rosé-, & kryddpeppar)

½ tsk

spiskummin, mald

2 msk

farinsocker

2 msk

ströbröd

½ dl

grädde

3 msk

smör, till stekning


 

Finhacka löken och fräs den lätt i smör så att vattnet avdunstar. Låt löken svalna.
Blanda köttfärs, ägg, senap, salt, peppar, spiskummin, brun farin, ströbröd & grädde.
Rulla riktigt små köttbullar. Blöt händerna med lite kallt vatten om smeten fastnar. Lägg köttbullarna på en vattensköljd skärbräda.
Bryn smör i en stekpanna, gärna gjutjärn. Provstek en köttbulle & smaka av.
Bryn ca 20 köttbullar åt gången på hög värme i smör i stekpannan. Låt dem eftersteka på medeltemperatur en kort stund.



Köttbullar som Monika Ahlberg hittade på till den franska tidningen Le Figaro.


KÖTTBULLAR MED CHÉVRE


4 msk ströbröd
2 1/2 dl vispgrädde
3 msk smörfräst gul fint hackad lök
3 hg nötfärs
1 hg kalvfärs
75 g chévre
Salt & nymald vitpeppar
Smör till stekning


Häll grädden över ströbrödet & låt svälla i 10 minuter. Fräs löken under tiden.
Blanda ner färsen, löken & chévren. Rör om ordentligt så att osten fördelar sig jämt. Smaka av med salt & peppar.

Forma med vattensköljda händer bullar av färsen. Bryn smöret i en stekpanna & lägg ner köttbullarna. Vänd runt bullarna så de får en fin yta runt om. Sänk värmen & låt de eftersteka under lock i 5-10 minuter.

Kommentera

Publiceras ej